Våra tjänster inom besiktning & mätning
Vibrationsmätning
Har vibrationerna legat under tillåtna värden?
Man monterar vibrationsmätare på utvalda mätpunkter för att få uppgift om hur höga vibrationerna varit. Dessa jämförs med tillåtna riktvärden och sammanfattas i ett vibrationsprotokoll.
Mätningarna är ett viktigt komplement till besiktningen och underlättar bedömningen av eventuella sprickor som uppkommit.
Den vanligaste mätstorheten, vid en villagrundsprängning exempelvis, är svängningshastighet som mäts i enheten mm/s. Exempel på andra typer av mätningar kan vara acceleration, frekvens, lufttryck eller komfortmätning.
Besiktning
Fanns sprickorna där tidigare?
Besiktningarna utförs enligt en norm som finns beskriven i svensk standard SS4604860. Sprickor och övriga anmärkningar noteras i ett protokoll både före och efter spräng- eller markarbetena.
Avsikten med besiktningen är att få fram ett underlag som visar om förändringar har uppkommit under en viss period, och i vilken omfattning.
Man kan komplettera besiktningen med att fotografera vissa delar, som t.ex. trädgårdsmurar, men i huvudsak beskriver man byggnadens skick i grafisk form.
Riskanalys
Vad behöver kontrolleras i omgivningen? Hur mycket tillåts det vibrera från markarbetena?
En riskanalys är ett bra och ofta nödvändigt underlag för sprängare, entreprenörer eller beställare innan markarbetena påbörjas. Riskanalysen sammanfattas i en rapport som beskriver följande delar:
- Vilka byggnader omfattas av kontroller
- Teknisk beskrivning av byggnaderna
- Vibrationsrestriktioner för utvalda byggnader
- Kontrollåtgärder, som t ex besiktning och vibrationsmätning
- Underlag, kartmaterial, ritningar etc.
Omfattningen av riskanalysen bedöms efter hur stora spräng- eller markarbeten det handlar om.
Skadeutredning
Föreligger något samband mellan befintliga sprickor och markarbetena?
Påstådda skador kan behöva utredas i efterhand beroende på hur och när de inträffat. I de enklare fallen har man underlag i form av för- och efterbesiktningar, vibrationsmätningar etc.
Ibland kan dessa saknas men det går ofta att estimera eller räkna fram rimliga uppgifter om vad som kan ha hänt, om man har annan information, t ex spräng- och laddplaner, avstånd till byggnader etc.
Målet är att få fram en bedömning om det föreligger någon övervägande sannolikhet mellan skador och markarbeten.
Vem som eventuellt ansvarar för skador bestäms av lagar och avtal. Den som är Byggherre har i regel ett strikt ansvar för sitt projekt, vilket innebär att man är ansvarig oberoende av vållande. En entreprenör har ett vårdslöshetsansvar där man kan behöva bevisa att vibrationerna inte gått över tillåtna värden, för att ta ett exempel.
Skorstenskontroll
Finns det läckage i rökkanaler?
Besiktning och provtryckning av eldstäder och rökkanaler utförs av en skorstenssakkunnig personal. Om det finns murade rökkanaler så vill man gärna provtrycka dessa för att kontrollera om de läcker någonstans. Provtryckningen utförs genom att tillföra ett övertryck som med hjälp av en rökpatron kan avslöja om det läcker ut i någon del av anläggningen.